dinsdag 22 juli 2014

Luctor et emergo

In elk Zeeuws dorpje staan ze op een prominente plek. En als je over Walcheren of SchouwenDuiveland rijdt doemt het eerstvolgende dorpje steevast op in de vorm van een stoere torenspits aan de horizon.
Kerken. Zeeland is een calvinistisch bolwerk en in de steden waan je jezelf soms terug in de Gouden Eeuw. Heel veel is nog zichtbaar van ons roemruchte verleden. 
Zeeland is lang geisoleerd geweest doordat het eigenlijk een verzameling eilanden is. En zoals het vaak gaat met eilanden houden ze daar tradities lang vast vanwege het achterwege blijven van invloeden die inbreuk maken op die tradities. Je zag hetzelfde met Urk, Wieringen, Marken en de Waddeneilanden. En op grotere schaal in Engeland met al die malle tradities.

Na de watersnoodramp van 1953 verdwenen de eilanden door het Deltaplan. De eilanden werden met dijken verbonden met 'de overkant' en zo ging Zeeland deel uitmaken van 'de Wereld' met alle verderfelijke invloeden die dat met zich meebracht. Jan Terlouw heeft dit prachtig beschreven in zijn boek 'Oosterschelde. Windkracht 10. '
En ook de bekende K.Norel heeft meerdere boeken geschreven over de teloorgang van destijds geisoleerde naar binnen gerichte subculturen in de Nederlandse samenleving. Urk, Wieringen, Texel en Zeeland. De klederdracht verdwijnt en verwordt tot folklore op toeristische markten en braderien. Een nieuwe generatie benut de zakelijke mogelijkheden die als vanzelf ontstaan in bijvoorbeeld het toerisme.

Ik hou er van. Vind het prachtig om die oude invloeden nog te zien en erover te lezen. Wat rest zijn de kerken. Ontkerkelijking zal hier ook wel zijn, maar ik denk in een wat trager tempo dan in de rest van Nederland. En als je dan een tijdje terug Jan Peter Balkenende hoort oreren over een ontbrekende VOC-mentaliteit in Nederland dan is dat niet zo moeilijk te verklaren. Hij is een Zeeuw. Opgevoed met God, vaderland en Oranje.  En die stoere kerken hier staan hiervoor symbool. 

Intussen heb je hier in Zeeland vele naaktstranden, zijn de winkels op zondag gewoon open en op de vele jongerencampings gebeurt vast van alles wat in de ogen van menig rechtschapen Zeeuw rechtstreeks van de duivel moet komen. 
Maar ook zij betalen hun sta-geld, kopen hun broodjes en kratten bier bij de lokale middenstand en leveren zo hun bijdrage aan de Zeeuwse welvaart. Ook op zondag! 
Op de foto een prachtige trapgevel van een druk bezochte kroeg met zeer winstgevend terras in Renesse. Met het Zeeuwse wapen broederlijk naast het logo van Amstelbier. 
Luctor et Emergo. Ik worstel en kom boven. Prachtig toch.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Rijen…

 … Bij de Bulgaarse grens 2 uren in de rij, bij de Servische grens twee uren en bij de Hongaarse grens 4,5 uur. Orban wil geen vreemdelingen...