zondag 19 januari 2014

Telefoonboek

Zondag is hier in huis vaak een dag om huis en haard in een wat meer opgeruimde staat te brengen. Dus we ruimen rondslingerende kranten op, zetten schoenen netjes naast elkaar op de plek waar dat hoort, we maken dressoir, salontafel, eetkamertafel en boekenkast weer in de staat zoals we het oorspronkelijk hadden bedacht, en natuurlijk kuisen we datgene wat om kuising vraagt.

Zo is er het oud papier. Bij ons in de gemeente Enschede zijn we behoorlijk ver met het gescheiden inzamelen van allerlei afvalsoorten. Papier gaat in een speciale container. Eentje met een blauw deksel, en die wordt elke maand geledigd. Door Twente Milieu. Voor die tijd hebben wij een vrij grote lectuurbak waarin wij aanwezige reclamefolders, kranten, huis aan huisbladen en dergelijke verzamelen. En eens in de zoveel tijd kiepert dat vanzelf om vanwege een te hoog opgetast pak papier. Vandaag was het zover en bij het leegstorten zag ik een telefoonboek tevoorschijn komen.

Een telefoonboek. Van papier. Je weet wel. Zo'n dik boek met dun papier. Met rijen en rijen telefoonnummers. Vroeger kreeg je die ook elk jaar. En daarnaast de Gouden Gids. Nu is het een soort combinatie van Gouden Gids en regulier telefoonboek. Als kind keek ik altijd eerst of we er wel zelf instonden. En mijn vriendjes, familie en zo voort. Ik was wel een half uurtje zoet met het telefoonboek. En natuurlijk lag het bij de telefoon onder handbereik. Naast het klappertje met telefoonnummers..


Ik kan met niet voorstellen dat er nog veel mensen zijn die een telefoonboek gebruiken. Meestal staan de nummers in het geheugen van je telefoon. En veel gebruikte nummers ken je uit je hoofd. En als niet dan is er het internet. Bron van informatie, dus ook voor het zoeken van een telefoonnummer.

Toch heb ik Mert en Ebru vandaag even de opdracht gegeven om te kijken of wij wel juist werden vermeld in deze gids. En dat kostte nog best wel wat moeite. Het was de eerste keer dat ze een telefoongids in handen hadden en waren stomverbaasd dat we er nog in stonden ook. " Hoe weten ze dat?" vroeg Mert...
Tja Mert. Ze weten wel meer over ons vrees ik... Maar daar zal hij nog wel achter komen. Dat heeft nog wel even de tijd. Toch? 

Er zijn er wel tien...


2 opmerkingen:

  1. Ik zie dat het niet allemaal bekenden zijn, ken jij al die Vaartjes wel?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ha, zo herkenbaar over het telefoonboek... ook hier in Vlaanderen wordt die nog steeds uitgedeeld... en wordt die vooral nog gebruikt om herfstbladeren in te drogen ;)

    BeantwoordenVerwijderen

Rijen…

 … Bij de Bulgaarse grens 2 uren in de rij, bij de Servische grens twee uren en bij de Hongaarse grens 4,5 uur. Orban wil geen vreemdelingen...