vrijdag 6 april 2012

In de lucht...

Het water in de vijver is zo helder dat het net is alsof de vissen in de lucht zwemmen... Het eigenbouwfiltertje werkt naar behoren. Een week of wat geleden waren de bodem en de wanden van de vijver bedekt met een dikke laag groene spinazie. Algen. Dat is niet zo erg, maar dit was teveel van het goede. De filterpomp was bijna niet meer zichtbaar. Tijd voor schoonmaak. Water wegpompen, op een kuiltje na voor de vissen. Wanden schoonspuiten en baggeren. En toen de kraan weer open. Het zag er weer toonbaar uit. Maar we zijn nu twee weken verder en het begint gewoon opnieuw.

In het voorjaar een kwaal die vele vijverbezitters zullen herkennen. Algen zijn eigenlijk gewoon waterplanten die zich voeden met voedingsstoffen uit het water. Zuurstofplanten doen dat ook, alleen beginnen die veel later te groeien zodat op dit moment de alg vrij spel heeft. Je kunt niet meer doen dan filteren, scheppen met een netje en wachten tot de zuurstofplanten weer voldoende zijn uitgelopen om de algengroei af te remmen.

En in de tuincentra kun je voor veel geld algenbestrijdingsmiddelen kopen. Een flesje kost zo twintig euro... ik ben er altijd voorzichtig mee. Vaak komt het vanzelf wel goed.


En wolkje alg



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Rijen…

 … Bij de Bulgaarse grens 2 uren in de rij, bij de Servische grens twee uren en bij de Hongaarse grens 4,5 uur. Orban wil geen vreemdelingen...