donderdag 3 mei 2012

Mijn vader is vandaag 83 jaar geworden

Op 3 mei 1929 werd mijn vader geboren. In Lemmer, een dorpje aan de toenmalige Zuiderzee in Friesland. (De Afsluitdijk werd pas in 1932 opgeleverd. De IJsselmeerpolders bestonden nog slechts in papieren plannenmakerij...)

Verdere feitjes:


Politiek: Het extra-parlementaire kabinet De Geer regeerde in Nederland. Er was groot parlementair geduvel over de vraag of Nederland een gezantschap bij het Vaticaan moest hebben. Het vorige kabinet viel hierover door het indienen van de motie Kersten. Na een zware formatieperiode waarin de sociaal democraten willens en wetens buiten boord werden gehouden, werd in 1926 dit zakenkabinet geformeerd. Het steunde niet op een meerderheid in de kamer en de fracties waren niet betrokken bij de totstandkoming van dit kabinet. De socialisten hadden de naam onbetrouwbaar en gevaarlijk te zijn. De revolutiepoging van Troelstra in 1918 zat nog zwaar in de botten bij vele Nederlanders.
Het kabinet regeerde van 1926 tot 1929. In augustus 1929 trad het derde kabinet Ruys De Beerenbrouck aan.


Ook in 1929 was er een financiële crisis. De beruchte beurskrach in New York. Het gevolg was een crisis van een jaar of tien... Gevolgd door een oorlog die zijn weerga niet kende: WOII. De wederopbouw zou zorgen voor economische voorspoed.


Koningin  Wilhelmina regeerde in bontjas en zelf gebreide kousen met strakke hand. Zij was nog getrouwd met Prins-gemaal Hendrik von Meckelenburg. In 1934 zou hij overlijden. Tot over zijn oren in de schulden en naar men aanneemt nogal wat buitenechtelijk kroost.


In Duitsland bestond nog de Weimarrepubliek. RijksPresident was von Hindenburg. Hitler timmerde aan de weg, maar was nog niet aan de macht.


De Verenigde Naties bestonden nog niet. Wel de vleugellamme Volkenbond. Deze heeft niet kunnen voorkomen dat in 1939 de Tweede Wereldoorlog uitbrak.


In Engeland was Windsortelg George V koning.


In Amerika was Herbert Hoover president. 

En natuurlijk is er nog veel meer te vertellen over 1929. Feit is en blijft dat mijn vader vandaag 83 jaar wordt en veel geschiedenis, bewust en onbewust, aan zijn netvlies voorbij heeft zien trekken. 

Pa:" Proficiat" en ik hoop dit nog een flink aantal jaren te mogen zeggen.







1 opmerking:

Rijen…

 … Bij de Bulgaarse grens 2 uren in de rij, bij de Servische grens twee uren en bij de Hongaarse grens 4,5 uur. Orban wil geen vreemdelingen...