vrijdag 2 augustus 2019

Dag 19 en 20

Weinig te melden vanuit Turkije. De loomheid en luiheid is een beetje toegeslagen en gisterenavond begonnen we zelfs over de planning van de terugreis. Daar waar ik eigenlijk nog helemaal geen zin in heb, maar wat wel gepland moet worden aangezien we zo’n 3500 kilometers van ons huis verwijderd zijn.

Zondag krijgen we inwoning. Fatma’s moeder, broer, vrouw en drie jongens komen ons gezelschap houden. Een uitbreiding van zes personen. Dan is het wel even inschikken met de beschikbare ruimte. Mert en Ebru verheugen zich hier erg op. Helaas voor hun gaan wij toch woensdag of donderdag de terugreis aanvaarden. Gelukkig gaat het zwembad morgen weer open. Het zullen een paar gezellige, maar wel drukke dagen gaan worden.

De afgelopen dagen is er weer flink gewinkeld. Nu in Forum, het equivalent van Optimum in Adana. Hiervoor moeten we naar Mersin rijden. Een ritje van een half uur over een drukke verkeersweg met een stoplichtje of duizend ongeveer. Als je dan bij Forum aankomt wordt je auto gecontroleerd met spiegels en moet de klep open. In de parkeergarage is dan plek genoeg en het is gratis.

Forum bestaat uit vier verdiepingen die je allemaal helemaal door moet lopen om boven te komen. En andersom. Net als bij Ikea. De hele winkel door om bij de uitgang te komen. Boven is dan het bekende fastfood gebeuren waar het altijd enorm druk is. De meeste mensen eten daar ‘Iskender’ , een typisch product wat bij Mersin hoort. Dunne plakjes lamsvlees gedrapeerd over een plat broodje en dan overgoten met een tomatensaus en yoghurt.
In een goed restaurant zal het wel lekker zijn, de fastfood variant lust ik niet. De saus is te overheersend en laat het onderliggende broodje een transformatie ondergaan tot een papachtig iets.
Maar geen nood, je kunt kiezen uit honderd andere restaurants. En voor de dorst is er een halve of hele liter cola. Dit wordt in onvoorstelbare hoeveelheden verkocht. Ook in de supermarkten. Zo’n grote fles van twee of drie liter kost omgerekend tachtig cent, dus als je niet uitkijkt drink je het als water omdat het bijna gratis lijkt. Dat is meteen het risico van het winkelen, je gaat toch weer zitten en eten omdat het zo goedkoop is. Een flink menu kost drie euro omgerekend en dan heb je echt genoeg. Ook in calorieën natuurlijk...

Wordt vervolgd

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Rijen…

 … Bij de Bulgaarse grens 2 uren in de rij, bij de Servische grens twee uren en bij de Hongaarse grens 4,5 uur. Orban wil geen vreemdelingen...