zaterdag 24 december 2011

Kerst 2011

Op kerstavond 2011 staat de klok nu op 17:42 uur. En is het zaterdag. De eerste dag van de kerstvakantie. De vakantie waarin we twee kerstdagen vieren, een verjaardag van schoonzus, een verjaardag van onze jongste telg, een oudjaarsavond en een nieuwjaarsdag. En zo nog het een en ander.
Genoeg te doen en genoeg te vieren dus. En natuurlijk kijken we weer terug. Terug naar kerst 2010 en kerst 2009.... Beladen jaren. Beladen ook weer dit jaar.

Kerst 2008 dan... Sjoerd was er nog. Helemaal. Wellicht begon een enkele leukemie-cel zich te ontwikkelen, maar misschien ook niet. Dat weet je nooit. Het zou nog twee maanden duren voor de AML zich zou openbaren.

En het grappige is dat er bij de foto's van december 2008 geen enkele is waar hij opstaat. Hij was 13 jaar, zat in de tweede klas van Het Mozaiek en had twee maanden eerder zijn eerste eigen laptop gekocht. Geen Mac. Die tic kwam later pas. In het WKZ. Ook was er een vriendinnetje in beeld. Linde. Uit Eibergen. En er werd druk gesmst. Appen en FB waren nog niet zo in de mode. Hyves wel, maar daar deed Sjoerd niet aan. Hyves is voor sukkels beweerde hij. En ik dacht dat hij niks deed met social media. Nu weet ik beter. Hij was erg actief in allerlei forums en een verwoed MSN-er.

Tja. Het is maar goed dat je niet alles van tevoren weet. Dat je niet weet dat in je DNA iets mis gaat. Dat je niet weet dat zich in je bloed allerlei tuigcellen zich aan het ontwikkelen zijn. Dat je niet weet dat je een jaar later ten dode bent opgeschreven en je voor de laatste keer kerst zal vieren. Dat je niet weet dat je twee jaar later bent gedecimeerd tot wat resten in een zwarte urn op het crematoriumterrein. En dat je niet weet dat je vader drie jaar later op het idee komt om eens even juist dat moment van kerst 2008 terug probeert te halen om te zien of hij zich nog kan voorstellen hoe het toen was...

En dat lukt maar ten dele. Helaas. Maar dat wisten we toen ook niet...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Rijen…

 … Bij de Bulgaarse grens 2 uren in de rij, bij de Servische grens twee uren en bij de Hongaarse grens 4,5 uur. Orban wil geen vreemdelingen...