zaterdag 8 september 2012

Spannend

Het wordt nu echt spannend. In de laatste politieke barometer zijn VVD en PvdA even groot... Allebei 35 zetels.

Dat is eiegenlijk nog gekriebel in de marge. In 1977 haalde Den Uyl 53 zetels, in 1986 haalde Lubbers er zelfs 54. Zulke aantallen worden niet meer behaald. Daardoor zijn de klassieke centrum-linkse of centrum-rechtse coalities niet meer mogelijk. Wat veel belangrijker is: het CDA is de positie in het centrum van het politieke spectrum kwijt geraakt. Het politieke midden wordt nu gevormd door D66, PvdA, CDA en VVD. En dan zit er een behoorlijke flank op rechts van Wilders en een op links van Roemer.

Ik denk dat in een tijd als deze een middenkabinet de beste oplossing is. Wat mij betreft PvdA, VVD, D66 en Groen Links. Dan is er op de beide flanken een gezonde oppositie waardoor het zaakje in evenwicht blijft. Avonturen met Wilders en Roemer lijken me niet verstandig. Los van hun te extreme visies kunnen beide partijen het zich naar mijn idee niet permitteren om regeringsverantwoordelijkheid te dragen. Dat wordt weer gedoe en binnen twee jaar opnieuw verkiezingen.

Ik denk dat de PvdA gaat winnen woensdag. Met een klein verschil, maar het gaat Samsom wel lukken. Hij zit in de flow, heeft de media achter zich en mensen stemmen graag op een fris en jong iemand die nog niet beschadigd is door allerlei politieke- en formatieve ellende. Over vier jaar zal het weer iemand anders worden. Roemer heeft te vroeg gepiekt, maar mist ook de benodigde intellectuele diepgang. Met alleen one-liners en een te simpele boodschap redt je het niet. En dat is maar goed ook.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Rijen…

 … Bij de Bulgaarse grens 2 uren in de rij, bij de Servische grens twee uren en bij de Hongaarse grens 4,5 uur. Orban wil geen vreemdelingen...