woensdag 6 juni 2012

Dagje naar Haarlem

Met een aantal mensen van school naar Haarlem geweest. Het doel was een studiedag over een interessant onderwerp binnen ons vakgebied.

Ik heb het al vaker ervaren, maar eigenlijk is het niet te doen. Op een doordeweekse dag vanuit Enschede naar het westen. Of je nu in Utrecht, Amsterdam of weet ik waar ten westen van de IJssel moet zijn, het is een grote verkeersellende. Dit weet je natuurlijk, en je houdt er ook rekening mee wat betreft reistijden, maar ik beleef het altijd weer als dramatisch. Nu zitten we ook nog in een tijd van crisis, met een negatieve groei in de economie. Als straks alles weer een beetje aantrekt dan neemt de druk op het autosnelwegnet alleen maar toe. Ik zie dat niet gebeuren. Dan slibt alles dicht in Nederland en worden bepaalde regio's onbereikbaar.

De oplossing? Ik weet het niet. Meer mensen die dichter bij hun werk moeten gaan wonen. Dus de onbelaste reiskostenvergoeding gefaseerd afbouwen. Verhuizen juist stimuleren. Verder meer carpoolen en het openbaar vervoer een gigantische boost geven. Veel meer en snellere verbindingen. Investeren in trein en metroverbindingen.
Want met de auto gaat dat niet meer goed komen.

Dat neemt niet weg dat we een leuke, leerzame en inspirerende dag hebben gehad. In een mooi oud zaaltje. Met krakende houten vloeren, ramen die waren dichtgeseald en een lawaaiige airco die de docent uitzette. Zodat er na een uurtje een enorm gebrek aan zuurstof begon te ontstaan met bijbehorende gaap-en slaap aanvechtingen.

Gelukkig was het mooi weer zodat de pauzes buiten benut konden worden om weer even bij te tanken.




1 opmerking:

Rijen…

 … Bij de Bulgaarse grens 2 uren in de rij, bij de Servische grens twee uren en bij de Hongaarse grens 4,5 uur. Orban wil geen vreemdelingen...