De laatste jaren was hij vaak de weg kwijt in zijn boekenkast. Alzheimer eiste zijn tol. We hebben hem toen geholpen door alle boeken in de zeven kasten op alfabet te groeperen. Maar het hielp maar ten dele. Lezen ging eigenlijk niet meer. Hij hield zich nog wel groot, maar ik heb hem wel eens betrapt met een boek ondersteboven op zijn schoot. De kwaliteit van leven neemt dan wel af voor iemand een groot deel van zijn vrije tijd in het leven lezend heeft doorgebracht:
- In de auto ergens naar toe nam hij altijd een boekentas mee. Een enkel boek lezen deed hij eigenlijk nooit. Vaak had hij er een stuk of wat 'onderhanden'. Meestal fungeerden snippers papier als bladwijzer. Of een luciferhoutje, of zelfs een paperclip. Veel boeken in zijn kast zijn nog voorzien van dergelijke bladwijzers. En zo kun je precies zien of hij de boeken uit heeft gelezen of niet.
- Op familiebijeenkomsten trok hij zich vaak terug in een hoekje met een boekje. Vooral als de gastheer beschikte over een boekenkast waarin altijd wel iets van zijn gading te vinden was.
- Ik heb hem betrapt bij het afzwemmen van zijn kleinkinderen. Op de tribune zitten was prima, maar al na een paar minuten kwam er uit zijn binnenzak een boekje tevoorschijn.
- Op vakanties vroeger als wij zwommen en plezier hadden zat hij voor zijn tent in een tuinstoel te lezen.
- Bij het zwembad tijdens dezelfde vakanties. Lezend op een badlaken.
- En als hij ergens op een feestje was en lezen 'echt niet kon pap' dan zocht hij een slachtoffer waarvan hij wist dat die in meer of mindere mate belezen was en ging daar het gesprek mee aan. Onderwerp van gesprek: "Boeken"...
Pa. Ik hoop dat er op de plek waar je nu bent genoeg te lezen zal zijn. Ter herinnering een foto van het laatste bezoek aan de boekenmarkt waar we samen naar toe gingen. Even bijkomen op een terrasje.
Ik mis die gesprekken nog wel eens of eigenlijk mis ik hem nog wel eens
BeantwoordenVerwijderen